fbpx
Subscriu-te per rebre les promocions més exclusives

Nadal preveu la verema més petita dels darrers 75 anys

Bona part de la producció s’ha vist malmesa pel míldiu que aquest any s’ha estès de manera generalitzada al Penedès arran d’un episodi excepcional d’excés de pluja durant la primavera.

Torrelavit, agost de 2020.- La collita 2020 a la Finca Nadal de la Boadella serà la més petita dels darrers 75 anys. Les prop de cent hectàrees de vinya ecològica de la nostra finca no s’han escapat de la malaltia de míldiu que aquest any ha afectat de forma massiva el Penedès. El macabeu i la parellada, dues de les varietats històriques bàsiques per a l’elaboració de vins escumosos, han patit de manera molt severa els efectes d’aquesta malaltia, mentre que l’afectació sobre el xarel·lo, que també utilitzem per a elaborar els nostres vins blancs tranquils, ha estat menor.

Les pluges persistents durant tota la primavera i temperatures al voltant dels 25 graus han estat la combinació perfecta perquè el míldiu s’hagi estès amb una virulència mai vista. Aquest any 2020, a la nostra finca hem registrat durant el segon trimestre de l’any 29 dies de pluja i 229 l/m2, mentre que la mitjana del mateix període dels darrers 20 anys és de 14 dies i 137 l/m2. Amb aquestes condicions, el fong no només ha afectat les fulles del cep, com fa esporàdicament, sinó que aquest any ha atacat el raïm provocant la seva mort i una disminució molt considerable de la collita que,  a la nostra finca, estimem estarà al voltat del 50%.

L’atac del fong ha estat molt més important a la comarca de l’Alt Penedès que en zones limítrofes,  i sobretot els efectes més devastadors s’han produït en les vinyes que es troben en producció ecològica. En aquest sistema de conreu respectuós amb la natura únicament es pot actuar de forma preventiva amb productes a base de coure tal com s’ha anat fent des de l’aparició del míldiu a Europa des de mitjan segle XIX. Enguany, aquest treball preventiu no s’ha pogut realitzar correctament perquè les continuades pluges han impossibilitat, en alguns moments, que els equips de tractaments entressin a les parcel·les a realitzar els tractaments antimíldiu i les infeccions s’han multiplicat exponencialment fins a provocar la mort del raïm.

Xavier Nadal, propietari i enòleg del celler, explica que malgrat les adversitats d’aquesta crisi se n’han d’extreure aprenentatges i oportunitats de cara al futur. “Aquest 2020 ens torna a recordar que la natura es capriciosa, i que quan s’ho proposa posa les coses al seu lloc. Els cellers hem de treballar amb harmonia amb la natura, perquè el retorn sempre és reconfortant per a tothom”, assenyala Nadal.

Tancar

Iniciar sessió

Tancar

Cistella (0)

No hi ha productes a la cistella. No hi ha productes a la cistella.

Nadal

Des de 1943Idioma