fbpx
Subscriu-te per rebre les promocions més exclusives

Finca Nadal de la Boadella

Nadal Finca de la Boadella

Des de 1510

Can Nadal de la Boadella va ser fundada a principi del segle XVI. El pergamí signat pel notari Francesch Berthomeu l’any 1510 certifica la propietat de la finca a nom de Pere Nadal, situada al terme de Torrelavit. Segons la documentació històrica, l’Heretat Nadal, fidel a la tradició catalana, ha passat de pares a fills a través del seu hereu. Mai s’ha deixat de conrear la vinya ni d’elaborar vi, ni tan sols en els anys més difícils de la Guerra Civil (1936-39), quan una part de la finca va ser expropiada per construir-hi un camp d’aviació.

La figura de Ramon Nadal Giró

Ramón Nadal Giró

Va néixer l’any 1903, tot just quan a l’Alt Penedès s’hi havia iniciat la replantació de les vinyes assolades per la fil·loxera. El seu esperit emprenedor el va empènyer els anys de la Guerra Civil a enviar alcohol de la seva fassina a un celler de la Manxa llogat per fer misteles, activitat que li va reportar considerables guanys que va saber reinvertir. El 1941 va recuperar les vinyes que l’exèrcit havia convertit en aeròdrom durant la guerra i va construir, a vint metres sota terra, la cava fundacional, que encara avui vetlla els productes més apreciats del celler.

L’esperit inquiet i emprenedor de Ramon Nadal Giró ens ha guiat al llarg dels anys per mantenir el nivell de qualitat i exigència dels nostres escumosos i vins blancs. En homenatge a ell va néixer l’RNG10, el producte més emblemàtic de la nostra gamma, que fa honor a la nostra història amb les seves inicials.

Amb motiu del 75è aniversari de la verema del primer escumós, surt al mercat l’RNG20, una edició limitada de 1.049 màgnums de la collita 1997.

Corpinnat i vins blancs nobles

L’origen del nostre escumós es remunta a finals de la Guerra Civil espanyola (1936-39), quan Ramon Nadal Giró recupera les vinyes que li van ser expropiades per fer un camp d’aviació i decideix reorientar el negoci familiar (destil·leria d’aiguardent) cap a l’elaboració de vins escumosos. Fruit d’aquesta evolució, l’any 1943 veu la llum la primera ampolla de Nadal Brut.

A dia d’avui, les nostres vinyes conreades seguint les pautes de la viticultura ecològica continuen regalant-nos el fruit de les varietats autòctones del Penedès — xarel·lo, xarel·lo vermell, parellada i macabeu — amb les quals elaborem escumosos de llarga criança a partir dels rituals artesanals del methode champenoise (mètode tradicional). A partir de 1998, amb la tercera generació de la família Nadal al capdavant del celler, la nostra gamma de productes s’amplia. Es comencen a elaborar els primers vins blancs secs de la finca amb una decidida aposta per la varietat xarel·lo i es treu al mercat el primer vi blanc dolç de botrytis natural elaborat a l’Estat espanyol amb la varietat Macabeu.

Viticultura ecològica i sostenible

Des de la fundació de Nadal l’any 1943, la viticultura i els processos d’elaboració sostenibles han marcat el dia a dia de la finca. L’ús dels recursos naturals amb responsabilitat i respecte donen sentit a cada una de les nostres ampolles.

A Nadal elaborem els nostres vins i Corpinnats a partir de raïm de producció ecològica, sense pesticides ni fertilitzants artificials. No reguem els ceps i treballem per adaptar les vinyes al canvi climàtic sense deixar de practicar una viticultura de secà. Donem prioritat a les pràctiques manuals (en la poda en verd, l’aclarit del raïm o la verema). Intervenim el mínim possible en el procés d’elaboració per respectar les aromes pròpies del fruit que ens dona la terra. I reciclem el vidre, cartró, aigües de rentat i tots els subproductes que intervenen en el procés d’elaboració.

La primera collita amb certificació ecològica del CCPAE (1) de Nadal és la de 2018, tres anys després d’iniciar el procés de reconversió de la vinya a tota la finca.

(1) Consell Català de Producció Agrària Ecològica

Varietats de raïm

A la Finca Nadal de la Boadella es conreen essencialment les varietats autòctones de raïm blanc del Penedès: macabeu, xarel·lo, xarel·lo vermell i parellada. Els ceps, alguns de les quals tenen més de 65 anys, proporcionen produccions de raïm equilibrades i de gran qualitat. Actualment, la Finca Nadal produeix més raïm del que es necessita per cobrir tota la producció, cosa que ens permet seleccionar el millor raïm per a l’elaboració dels nostres productes.

El Macabeu és un raïm molt apreciat, ja que permet elaborar Corpinnats complexos i amb estructura, aportant aromes fresques i afruitades. Es verema a principi de setembre. En collites excepcionals de macabeu, el raïm procedent de vinyes en vas de més de 50 anys ens permet dotar la gamma de Corpinnats Salvatge d’un estil únic.
El raïm, molt compacte, està constituït per grans de mida mitjana i color daurat. El most és bastant dolç i l’acidesa, mitjana.

A la Finca Nadal es va elaborar el 1998 el primer vi blanc dolç de l’Estat espanyol amb raïms de macabeu afectats de forma natural pel fong Botrytis Noble.

El Xarel·lo és la varietat insígnia del Penedès. Recol·lectada a mitjan setembre, ens permet elaborar Corpinnats pàl·lids amb tonalitats ocres, voluminosos en boca i amb aromes de fruita madura. De les millors collites d’aquesta varietat, produïm els Corpinnats de molt llarga criança RNG i RNG10.

Si esperem a fer la verema a primers d’octubre, obtenim un vi blanc tranquil fresc, saborós i persistent, amb aromes herbàcies i records florals i de fruites blanques.

El raïm és poc compacte i està format per grans de mida mitjana-gran i color ambre.

Conté una elevada concentració de resveratrol, compost fenòlic que ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars.

El xarel·lo vermell té totes les propietats que permeten qualificar-lo com una varietat de raïm blanc, encara que el to vermell pàl·lid de la pell li aporta un toc sofisticat. Té la pell més gruixuda que el blanc i una acidesa natural més elevada que ens permet retardar la verema a principi d’octubre, aconseguint un vi blanc sec amb reflexos vermells, aromes lleugerament especiades, tocs mentolats i una untuositat i frescor en boca apreciables.

Actualment la superfície mundial d’aquesta varietat no supera les 100 hectàrees, totes elles ubicades al Penedès, i set de les quals a la Finca Nadal de la Boadella.

La parellada, que madura la segona quinzena de setembre, proporciona Corpinnats pàl·lids amb reflexos verdosos, aromes florals i suavitat en boca. Aquesta varietat és la que aporta un estil propi a la gamma de Corpinnats Nadal. El raïm, que és bastant compacte, està constituït per grans grossos i de color verdós amb reflexos daurats i lleugerament rosats. Encara que és la varietat que menys dolçor i acidesa aporta, se la considera indispensable per elaborar vins escumosos per la seva delicada aroma i finor en boca.

A les zones més altes del Penedès també se la coneix amb el nom de Montònec o Montònega.

Els seus raïms són petits i molt compactes. Els fruits, de color blavós-violaci, són més aviat de mida també petita. D’aquesta varietat, veremada a mitjan agost, obtenim mostos molt dolços i àcids, ideals per a elaborar el nostre Corpinnat rosat com el Salvatge Rosé.

La superfície de la Finca Nadal dedicada al cultiu d’aquest varietat no arriba el 4% del total d’hectàrees.

Tot el producte que utilitzem en la producció de vins i espumosos pertany a la Finca de la Boadella
Tancar

Iniciar sessió

Tancar

Cistella (0)

No hi ha productes a la cistella. No hi ha productes a la cistella.

Nadal

Des de 1943Idioma