fbpx
Subscriu-te per rebre les promocions més exclusives

Finca Nadal de la Boadella

Nadal Finca de la Boadella

Des de 1510

Can Nadal de la Boadella va ser fundada a principi del segle XVI. El pergamí signat pel notari Francesch Berthomeu l’any 1510 certifica la propietat de la finca a nom de Pere Nadal, situada al terme de Torrelavit. Segons la documentació històrica, l’Heretat Nadal ha passat de pares a fills a través del seu hereu, fidels a la tradició catalana. D’aleshores ençà, mai s’hi ha deixat de conrear la vinya ni d’elaborar vi.

La figura de Ramon Nadal Giró

Ramón Nadal Giró

Va néixer l’any 1903, quan a l’Alt Penedès tot just s’hi havia iniciat la replantació de les vinyes assolades per la fil·loxera. En aquella època, el celler era una fassina on s’hi destil·lava el vi per produir alcohol. En plena Guerra Civil, quan una part de la finca va ser expropiada per construir-hi un camp d’aviació, el seu esperit emprenedor el va empènyer a França i a la Manxa, on va produir mistela usant l’alcohol de la finca.

Amb les idees renovades i els guanys adquirits amb la comercialització de la mistela, va impulsar una gran transformació al celler. El 1941, va recuperar les vinyes que l’exèrcit havia convertit en aeròdrom durant la Guerra Civil i va construir, a vint metres sota terra, la cava fundacional, que encara avui vetlla els productes més apreciats del celler.

L’empenta i visió de Ramon Nadal Giró ens ha guiat al llarg dels anys per mantenir el nivell de qualitat i exigència dels nostres escumosos i vins blancs. En honor seu va néixer l’RNG, l’escumós que li ret homenatge amb les seves inicials. De fer, l’RNG20 és el corpinnat més emblemàtic de la nostra gamma, una edició limitada de 1.049 màgnums de la collita 1997 que, quan finalitzi la seva comercialització, la criança mitjana en ampolla de ben segur superarà els 25 anys, tot un rècord a l’estat espanyol.

Escumosos i vins blancs nobles

Amb la transformació impulsada per Ramon Nadal Giró a finals de la Guerra Civil, es reorienta el negoci familiar de la destil·leria d’aiguardent cap a l’elaboració de vins escumosos. Fruit d’aquesta evolució, l’any 1943 neix la primera ampolla de Nadal Brut.

Des d’aleshores, el celler Nadal s’ha dedicat a l’elaboració de grans vins escumosos de llarga criança seguint els rituals artesanals del mètode tradicional o champenoise. A partir del 1998, amb la tercera generació de la família Nadal al capdavant del celler, es comencen a elaborar vins blancs secs. Primer vins blancs de xarel·lo i, seguidament, surt a la llum el primer vi blanc dolç de Botrytis natural de l’estat espanyol, elaborat amb la varietat macabeu.

Viticultura ecològica i sostenible

Des de la fundació de Nadal, la viticultura i els processos d’elaboració sostenibles marquen el dia a dia de la finca. El respecte per la natura i la biodiversitat donen sentit a cada una de les nostres ampolles. Intervenim el mínim possible en el procés d’elaboració per respectar les aromes pròpies del fruit que ens dona la terra.

És per això que el raïm per als nostres escumosos i vins blancs és de producció ecològica. Fem una aposta clara per les pràctiques manuals, prioritzant el treball preventiu i no la lluita química. Per això no fem servir pesticides ni fertilitzants artificials i treballem cada dia per adaptar les nostres vinyes al canvi climàtic sense deixar de practicar una viticultura de secà, que és la que millor permet posar de relleu les característiques úniques de cada collita d’un mateix vi, marcades pel clima.

Aquesta filosofia de treballar la vinya i de cuidar el medi ambient en la nostra agricultura ens va valdre el certificat ecològic l’any 2018. Un certificat atorgat després de tres anys de veremes anomenades “de conversió”, durant les quals ja ens regíem per aquests principis tradicionals.

Xampany, cava… CORPINNAT

Els nostres avis el van veure néixer anomenant-lo xampany, els nostres pares en van dir cava i les noves generacions ja el coneixen com a corpinnat. Fidels a la filosofia de Ramon Nadal Giró, amb varietats autòctonesllargues criances en ampolla, el 2018 Nadal va ser un dels cellers fundadors de CORPINNAT.

Un segell de qualitat per als nostres vins escumosos que acredita el seu origen i un dels processos d’elaboració, tant a la vinya com al celler, més exigents del món. Alguns dels principis d’aquesta marca col·lectiva són el cultiu ecològic de les vinyes, verema manual, vinificació a la propietat, criança mínima de 18 mesos i compromís amb les varietats històriques.

Compromís amb les varietats autòctones

A la Finca Nadal de la Boadella es conreen essencialment les varietats de raïm blanc històriques del Penedès: macabeu, xarel·loparellada, xarel·lo vermell i malvasia de Sitges. Els ceps, alguns de les quals tenen més de 80 anys, proporcionen produccions de raïm equilibrades i de gran qualitat. La finca produeix més raïm del que es necessita per cobrir tota la producció de collita pròpia, fet que ens permet seleccionar el millor raïm per a l’elaboració dels nostres corpinnats i vins blancs nobles.

El macabeu és un raïm molt apreciat, perquè permet elaborar corpinnats complexos i amb estructura, aportant aromes fresques i afruitades. El raïm, molt compacte, està constituït per grans de mida mitjana i color daurat. El most és bastant dolç i l’acidesa, mitjana. Es verema a finals d’agost.

En collites excepcionals de macabeu, destinem el raïm procedent de les nostres vinyes en vas de més de 60 anys a la nostra gamma de corpinnats Salvatge. El macabeu també és el protagonista del Nadal 1510, un vi blanc dolç creat amb raïm afectat de forma natural pel fong Botrytis noble que el 1998 es va convertir en el primer de l’estat espanyol.

El xarel·lo és la varietat insígnia del Penedès. Crea corpinnats pàl·lids amb tonalitats ocre, voluminosos en boca i amb aromes de fruita madura. El raïm és poc compacte i està format per grans de mida mitjana-gran i color ambre. Conté una elevada concentració de resveratrol, compost fenòlic que ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars. La seva collita té lloc entre finals d’agost i primers de setembre.

De les millors collites d’aquesta varietat, produïm els corpinnats de molt llarga criança RNG. De la verema de l’any 1997, va sorgir el màgnum RNG20, el nostre corpinnat més emblemàtic.

Si collim la primera quinzena de setembre, obtenim un raïm ideal per a un vi blanc fresc, saborós i persistent, amb aromes herbàcies i records florals i de fruita blanca. Fruit d’aquest raïm, neix el vi Nadal X.

La parellada ens dona corpinnats amb reflexos verdosos i aromes florals i aporta suavitat en boca. El raïm, que és bastant compacte, està constituït per grans grossos i de color verdós amb reflexos daurats i lleugerament rosats. Encara que és la varietat que menys dolçor i acidesa aporta, se la considera indispensable per la seva delicada aroma i finor en boca. La parellada madura la primera quinzena de setembre.

Aquesta varietat és la que aporta un estil propi a la gamma de corpinnats Nadal, que van néixer ara fa 80 anys.

El xarel·lo vermell és una varietat d’una bellesa extraordinària a causa del to vermellós pàl·lid de la seva pell. Tot i aquest color, té totes les propietats que permeten qualificar-lo com una varietat de raïm blanc. Aquesta és una varietat que no supera les 100 hectàrees plantades a tot el món, totes elles ubicades al Penedès i set de les quals, a la finca Nadal de la Boadella.

Té la pell més gruixuda que el xarel·lo i una acidesa natural més elevada que permeten retardar la verema a la primera quinzena de setembre. D’aquesta varietat en resulta el Nadal X Vermell, un vi blanc sec amb reflexos vermells, aromes lleugerament especiades, tocs a mentol i una untuositat i frescor en boca apreciables.

La malvasia de Sitges és una varietat històrica de Catalunya que va estar a punt de desaparèixer a finals del segle XX, quan només quedaven dues hectàrees. L’any 2017 hi havia 66 hectàrees ubicades majoritàriament a la comarca del Garraf i la resta, al Penedès.

El seu raïm té una estructura molt llarga i les baies, de color daurat si es deixen sobremadurar per fer vi dolç, són ovalades i estan molt soltes. Dona vins molt aromàtics, amb records a gessamí, flor de taronja i rosa. En boca són molt frescos i agradables i amb un final salí. Amb aquesta varietat elaborem grans vins dolços i la gamma de corpinnats Plot Twist Brut – blanc i rosat – que ja incorporen l’empremta de la quarta generació Mireia Nadal.

Tancar

Iniciar sessió

Tancar

Cistella (0)

No hi ha productes a la cistella. No hi ha productes a la cistella.

Nadal

Des de 1943Idioma