Finca de la família Nadal des de 1510

Can Nadal de la Boadella va ser fundada a principi del segle XVI. El pergarmí signat pel notari Francesch Berthomeu l’any 1510, certifica la propietat de la finca a nom de Pere Nadal, situada al terme de Torrelavit. Segons la documentació històrica, l’Heretat Nadal, fidel a la tracició catalana, ha passat de pares a fills a través del seu hereu. Mai s’ha deixat de conrear la vinya ni d’elaborar vi, ni tan sols en els anys més difícils de la Guerra Civil (1936-39), quan una part de la finca va ser expropiada per construir-hi un camp d’aviació.

La figura de Ramon Nadal Giró

Va néixer l’any 1903, tot just quan a l’Alt Penedès havien iniciat la replantació de les vinyes assolades per la fil·loxera. El seu esperit emprenedor el va empènyer els anys de la Guerra Civil a enviar alcohol de la seva fassina a un celler de la Manxa llogat per fer misteles, activitat que li va reportar considerables guanys que va saber reinvertir. El 1941 va replantar la vinya que l’exèrcit havia convertit en aeròdrom durant la guerra i va construir, a vint metres sota terra, la cava fundacional, que encara avui vetlla els productes més apreciats del celler.

L’esperit inquiet i emprenedor de Ramon Nadal Giró ens ha guiat al llarg dels anys per mantenir el nivell de qualitat i exigència dels nostres escumosos i vins blancs. En homenatge a ell va néixer l’RNG10, el producte més emblemàtic de la nostra gamma, que fa honor a la nostra història amb les seves inicials.
Amb motiu del 75è aniversari de la verema del primer escumós, surt al mercat l’RNG20, una edició limitada de 1.049 màgnums de la collita 1997.

Escumosos i vins blancs nobles

L’origen del nostre escumós es remunta a finals de la Guerra Civil espanyola (1936-39), quan Ramon Nadal Giró recupera les vinyes que li van ser expropiades per fer un camp d’aviació i decideix reorientar el negoci familiar (destil·leria d’aiguardent) cap a l’elaboració de vins escumosos. Fruit d’aquesta evolució, l’any 1943 veu la llum la primera ampolla de Nadal Brut.

A dia d’avui, les nostres vinyes conreades seguint les pautes de la viticultura ecològica continuen regalant-nos el fruit de les varietats autòctones del Penedès —xarel·lo, xarel·lo vermell, parellada i macabeu— amb les quals elaborem escumosos de llarga criança a partir dels rituals artesanals del methode champenoise (mètode tradicional). A partir de 1998, amb la tercera generació de la família Nadal al front del celler, la nostra gamma de productes s’amplia. Es comença a elaborar els primers vins blancs secs de la finca amb una decidida aposta per la varietat xarel·lo i treu al mercat el primer vi blanc dolç de botrytis natural elaborat a l’Estat espanyol amb la varietat macabeu.

Les nostres varietats

Respecte per la natura

L’experiència i el llegat dels nostres avantpassats ens empenyen a treballar amb el màxim respecte per la natura. El setembre de 2015 es varen inscriure les 100 hectàrees de la Finca Nadal al CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica). Després de 3 anys de conversió, els escumosos i vins blancs elaborats a partir de la collita 2018 ja incorporaran el segell ECO.

La detecció, a partir de la collita 1994, de primaveres i estius més secs i calorosos a la Finca Nadal, ens empeny a iniciar una fase d’adaptació varietal que culmina l’any 2018. Amb pràcticament 25 anys, i amb la finalitat d’aprofitar el canvi climàtic per implementar una viticultura ecològica de màxima qualitat i rigor a la nostra finca, passem de tenir un 50% de la superfície de vinya de la varietat macabeu, i la resta a parts iguals de xarel·lo i parellada, a comptar amb una tercera part de cada una de les varietats i una superfície apreciable de xarel·lo vermell, varietat escassa al Penedès.