fbpx
Subscriu-te per rebre les promocions més exclusives

Nadal tanca una verema escassa però amb els fonaments intactes i la vista al futur

La collita 2023, finalitzada amb una balanç molt positiu, ha estat marcada per la sequera continuada

El Servei Meteorològic de Catalunya ha definit el clima de l’Alt Penedès d’aquest any 2023 com a un “clima desèrtic”. Una sentència contundent, però que empitjora si es té en compte que és la tercera verema de sequera severa, amb gairebé la meitat de pluja del que és habitual.

Malgrat tot, la collita a la finca Nadal ha aguantat el cop i ha disminuït només un 40% respecte la mitjana dels darrers 25 anys. “Per estar-ne més que satisfets”, celebra l’enòleg i propietari Xavier Nadal, qui ho considera “una reafirmació que tenim unes terres úniques i que estem practicant una viticultura ecològica sostenible en el temps, fins i tot en circumstàncies climàtiques tan extremes”.

Amb una collita cada cop més càlida, el celler ha adoptat el costum de començar a veremar a partir de les 5 de la matinada per facilitar la tasca als veremadors i entrar el raïm a les premses més fresc.

Una valoració, però, que arriba després d’una verema d’allò més atípica i complexa. S’engegava amb la varietat macabeu el 18 d’agost, a les portes d’una de les onades de calor més accentuades de l’estiu. Les condicions extremes que es van viure durant la verema són un clar reflex del patiment de la vinya dels últims anys. Han estat tres anys amb tardors i hiverns extremadament secs i temperatures per sobre de la mitjana dels darrers 25 anys, amb diversos pics de calor intensa. Això es tradueix indefectiblement en una brotació irregular, amb poca força i un gra de raïm molt petit. Per tant, en última instància, en produccions molt escasses.

Tot i l’adversitat, Nadal ha persistit en l’aposta ecològica i ha accentuat el treball manual a la finca aquests darrers anys de sequera, mesures que han donat els seus fruits. Amb la verema finalitzada el 14 de setembre, s’ha entrat el raïm en el seu punt òptim i s’ha pogut obtenir quelcom més del 50% d’una collita normal. Unes dades boníssimes en unes circumstàncies climàtiques excepcionals que, de ben segur, quedaran escrites a la història del Penedès. Xavier Nadal està convençut que se suavitzaran, però adverteix que “en segons quines vinyes del Penedès caldrà més d’una campanya per retornar els ceps a la normalitat, tant vegetativa com productiva”.

Les tines del celler Nadal ja són plenes de vi que es convertiran en vins blancs de xarel·lo o corpinnat, i es comercialitzaran a partir de l’1 d’abril del 2024 i primavera del 2026, respectivament. Però també en novetats com un flamant vi dolç de malvasia de Sitges, una varietat autòctona amb molt de potencial, perquè es desenvolupa i s’expressa de forma excel·lent en condicions climàtiques més extremes, com les que ens estem acostumant a viure recentment. I és que malgrat que les darreres collites no s’assemblen en res al patró de les últimes dècades, Nadal ho té clar: “la màgia del món del vi continua!”.

Tancar

Iniciar sessió

Tancar

Cistella (0)

No hi ha productes a la cistella. No hi ha productes a la cistella.

Nadal

Des de 1943Idioma